Zákaznická podpora:792 365 395info@termihracky.cz
Měna
CZK

Zábava - je pro naše děti nezbytná?

 

Zábava je velmi často spojována pouze s aktivitami prováděnými za účelem hry. Mezitím je základem všech vzdělávacích a výchovných interakcí při práci s dětmi. Není náhodou, že se předškolnímu věku říká věk hry.

Hra je základní lidská činnost, která napomáhá jejímu všestrannému rozvoji. Od 4 měsíců věku si dítě začíná hrát s prsty. První imitace se objevují kolem 10. měsíce. Dítě sleduje pohyby dospělých a snaží se je napodobit.

 

Ve věku 2 let začínají hrát stavebnicové aktivity v činnosti dětí důležitou roli. Předškolní věk je obdobím velmi intenzivního rozvoje dětské hry.

Začíná také hrát velmi důležitou sociální roli, protože ve věku 3-4 let si děti začínají hrát navzájem, a ne bok po boku, jak tomu bylo doposud.

V předškolním vzdělávání rozlišujeme hry s doprovodem, jako jsou didaktické a hudebně-pohybové hry. Jedná se o hry se specifickými pravidly a prováděné pod dohledem starší osoby.

Stavebnice WAFLE MINI PASTEL 500 dílků 6

Druhou skupinu tvoří „svobodné“ hry, jako jsou manipulativní hry prováděné spontánně a bez účasti dospělého. Rodiče tento typ činnosti často považují za neúčinný a dokonce zbytečný. Jeho role v rozvoji kreativity a budování sociálních vztahů je však neocenitelná. Je to z nějakého důvodu jedna z nejoblíbenějších volnočasových aktivit pro mladší děti.

Kostky WAFFLE MICRO 230 dílků

Každá hra dítěte má pozitivní vliv na jeho vývoj. V závislosti na typu prováděných akcí rozvíjí: vnímání, kognitivní funkce, motoriku, učí, jak se řídit pravidly a fungovat ve skupině, a usnadňuje vyjádření emocí.

Je třeba si uvědomit, že dítě se učí hrou a mělo by to být jeho hlavní činností. Doba věnovaná hrám není nikdy promarněný čas.

 

 

Autor: pedagog Klaudia Sokołowska-Baryś

Zdroj: Marioinex Edukacja