Zákaznická podpora:792 365 395info@termihracky.cz
Měna
CZK

Bezpečné hračky? Seznamte se s nejžádanějšími požadavky

Všechny bezpečné hračky - ať už jsou vyrobeny z plyše, dřeva nebo plastu - mají společné vlastnosti. Byly vytvořeny s ohledem na děti a splňovaly všechny požadované standardy. Jak je můžeme poznat? Věnujme pozornost několika detailům.

Jak poznáte bezpečné hračky?

 

V první řadě by měly být bezpečné hračky co nejvíce přizpůsobeny věku a vývojovému potenciálu dětí. Nejprve se podívejme, pro kterou věkovou skupinu je hračka, kterou jsme vybrali, určena. Pamatujte, že pokud je to pro bezpečné používání hračky nezbytné, musí výrobce poskytnout informace o minimálním nebo maximálním věku dítěte, které může hračku používat.

 

Také, pokud může být hračka nebezpečná pro dítě do 36 měsíců věku, je výrobce povinen poskytnout varování ve formě informací „Nevhodné pro děti do 36 měsíců“ nebo příslušné grafické označení. obsahující malé části a ostré zakončení. Na některých hračkách také najdeme informace, že jsou určeny pouze k použití pod přímým dohledem dospělého a měly by být uchovávány mimo dosah dětí.

 

 

 

Bezpečné hračky označené certifikáty

 

Dalším důležitým prvkem, který je třeba dávat pozor při hledání bezpečné hračky pro děti, je samozřejmě složení materiálu, ze kterého byl předmět vyroben. Bezpečné hračky nesmí obsahovat žádné látky, které by mohly nepříznivě ovlivnit zdraví batole. Zkontrolujte, zda má hračka, kterou jsme vybrali, certifikát CE, který je povinný pro všechny hračky uváděné na trh, což potvrzuje, že byl vyroben v souladu s platnými evropskými normami. Tento symbol by měl být umístěn na viditelném místě a vysoký nejméně 5 mm. Všechny hračky prodávané v Evropské unii musí být rovněž označeny značkou EN 71, což znamená, že splňovaly evropské bezpečnostní požadavky.

Bezpečné hračky s dalším doporučením

 

Dalším znakem zaručujícím, že hračka byla vyrobena z látek zcela bezpečných pro batole, bude také osvědčení Ústavu matek a dětí a Národního hygienického ústavu nebo značka TÜV - osvědčení vydané nezávislými laboratořemi a organizacemi. Na materiálních hračkách, například maskotech, bude rovněž oceněn certifikát Öko-Tex Standard 100. Potvrzuje, že materiál, ze kterého byla hračka vyrobena, neobsahuje škodlivé chemické sloučeniny a nemá karcinogenní, alergenní nebo dusíkatá barviva. Při nákupu vonných hraček, například knih, značek nebo voňavých bloků, věnujte pozornost tomu, zda mají varování o obsahu látek, které mohou způsobit alergie.

Bezpečné hračky pod lupou spotřebitele

 

Pokud si všimneme, že hračka, kterou jsme zakoupili, představuje pro batole hrozbu a nesplňuje požadované bezpečnostní normy, měli bychom o tom informovat obchodní inspekci nebo Úřad pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitele. Pamatujte, že každá hračka by měla mít šarži, série, číslo modelu nebo jiné informace, které ji identifikují. Ve výjimečných případech se tyto údaje nesmí umístit na hračku, ale na obal nebo dokument připojený k hračce.